Buitengerechtelijke incassokosten

Wat zijn de buitengerechte incassokosten? Dat bereken je eenvoudig zelf.

Wat zijn buitengerechtelijke incassokosten?

  • Buitengerechtelijke incassokosten zijn de kosten om een vordering te innen.
  • Deze kosten worden doorberekend aan de debiteur.
  • De incassokosten zijn vastgelegd in de Wet Incassokosten.

 

Bereken zelf

Bedrag van de vordering

Kosten

Incassokosten
Bekijk toelichting

Kosten helder?

Alles duidelijk? Dien hieronder je vordering in. Toch nog vragen? Bel 010 – 268 1092.

Minimum en maximum

Een debiteur betaalt altijd een minimum van € 40 aan buitengerechtelijke incassokosten. Daarna geldt een percentage van het openstaande bedrag. Pas boven € 800.000 worden er geen additionele incassokosten meer gerekend.

Gerechtelijke incassokosten of buitengerechtelijk?

Eerst even een duidelijk onderscheid. Er bestaan gerechtelijke kosten én buitengerechtelijke kosten.

  • De buitengerechtelijke incassokosten hebben maak je zonder dat een rechtbank een rol bij speelt. De de kosten blijven dan formeel ‘buiten het gerecht’.
  • Komt het toch tot een rechtszaak, dan spelen de gerechtelijke incassokosten een rol. Dit zijn dus de kosten van een rechtszaak / gerechtelijke procedure.

Buitengerechtelijke kosten zijn dus hetzelfde als incassokosten

Een openstaande schuld invorderen?

IntoCash heeft 15 jaar ervaring met het vorderen van openstaande schulden en werkt op basis van no-cure-no-pay. Upload direct je openstaande factuur.

Overzicht buitengerechtelijke incassokosten

Op de pagina incassobureau kosten hebben we alle buitengerechtelijke incassokosten duidelijk in een tabel gezet. Bekijk het overzicht.

Kosten verplicht betalen?

Moet de debiteur de incassokosten verplicht betalen? Het antwoord hierop is ‘ja’. De kosten die op buitengerechtelijke gronden worden gerekend, zijn verplicht. Voorwaarde is wel dat het incassobureau zich houdt aan de eisen die worden gesteld in een incassotraject.

Particulieren

Aan particulieren moet er bijvoorbeeld een WIK-brief worden gestuurd. Deze moet voldoen aan meerdere strikte eisen. Een particulier moet pas incassokosten betalen als het betalingsverzuim specifiek wordt aangezegd. Hierin staat welk bedrag aan incassokosten de particulier is verschuldigd. De kosten gelden bij niet-betaling binnen een termijn van 14 dagen na de dag van ontvangst van de aanmaning.

Aan particulieren moet een WIK-brief worden gestuurd.

Bedrijven

Voor bedrijven is een voorafgaande kosteloze aanmaning niet verplicht. De hoogte van de verschuldigde incassokosten hoeven dus niet voor te worden aangezegd. Een bedrijf is namelijk direct incassokosten verschuldigd zodra de geldende betalingstermijn is verstreken. Bedrijven moeten incassokosten betalen vanaf het moment van betalingsverzuim.

Niet geldig

Wordt niet aan de vereisten voldaan dan is het incassotraject niet geldig. De rechter kan in een gerechtelijke procedure dan ook oordelen dat de debiteur de incassokosten niet hoeft te betalen. Deze wettelijke bepalingen voor bedrijven en particulieren zijn te vinden in Artikel 6:96 BW.

Wat zijn de kosten van een dagvaarding? Je leest het in onze blog.

Kosten gerechtelijke procedure

De kosten van een buitengerechtelijke procedure moeten niet verward worden met die van een gerechtelijke procedure. Een procedure wordt pas gerechtelijk wanneer een minnelijke incassoprocedure er niet voor zorgt dat de openstaande schuld betaald wordt.

Bij incassobureau IntoCash wordt 90% incassoprocedures minnelijk afgedaan. Een gang naar de rechtbank is dan dus niet nodig.

Bij een gerechtelijk procedure krijg je te maken met de griffierechten (kosten van de rechtbank), kosten van een deurwaarder en de kosten van juridische bijstand of van een advocaat. De hoogte van deze kosten van de rechtszaak liggen grotendeels vast. Wordt IntoCash betrokken worden voor juridische ondersteuning bij een gerechtelijke procedure? Dan gelden vastgestelde en overzichtelijke kosten.

Buitengerechte kosten op no-cure-no-pay-basis?

Klopt het dat een incassobureau bij buitengerechtelijke incassokosten werkt op basis van no-cure-no-pay? Bij IntoCash wel. Wanneer de debiteur de kosten niet vergoedt, hoeft de schuldeiser deze kosten niet te vergoeden. Je kunt de werkwijze van IntoCash zien als een ‘gratis incasso’. Zodra de debiteur zijn of haar schulden inclusief de incassokosten betaalt, zal IntoCash zijn of haar kosten in mindering brengen op dit bedrag. De schuldeiser krijgt uiteindelijk de volledige openstaande schuld retour.

Kunnen we jou helpen? Neem dan contact op of start een chatgesprek.

 

Crispijn Sneevliet - IntoCash - Staand
Crispijn - profielfoto

Crispijn Sneevliet

Incassospecialist en jurist

Crispijn Sneevliet schreef deze blog voor je. Hij is oprichter van IntoCash en juridisch expert. Hij staat jou bij in procedures en kan je meer verstellen over gerechtelijke incassokosten.

Geplaatst op 25 augustus 2020
Crispijn Sneevliet
Incassospecialist en jurist

Blijf bij met de actuele incassowetgeving?

✔ Nieuwe incasso-wetgeving. ✔ Uitspraken van de rechtbank. ✔ Praktische tips

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht