Deurwaarder inschakelen als particulier. Zo werkt het

Waar let je op bij het inschakelen van een deurwaarder als particulier? In deze blog leggen we het proces uit.

Als particulier een deurwaarder inschakelen

Een deurwaarder mag als enige partij in Nederland wettelijk beslag leggen op (on)roerende goederen, banktegoeden, inkomsten en uitkeringen. Hiermee treft de deurwaarder zogeheten ambtshandelingen. Het inschakelen van een deurwaarder doe je als particulier meestal wanneer de debiteur weigert te betalen, ook nadat de rechter heeft aangegeven dat hij of zij moet betalen. De deurwaarder is in dat geval het laatste redmiddel.

Hoe kan ik als particulier een deurwaarder inschakelen?

Ook particulieren krijgen te maken met wanbetalers. Als particulier kun je daarom ook een deurwaarder inschakelen. Wanneer je als particulier een andere particulier vordert, ben je verplicht om deze particulier / debiteur een WIK-brief te versturen. Het gaat er dus om wie je benadert en niet wie je zelf bent, bedrijf of particulier.

Waar moet ik als particulier aan voldoen?

Het is erg belangrijk dat je een duidelijk dossier opbouwt voordat je een incassobureau zoals IntoCash of deurwaarder inschakelt. Je moet een duidelijke, en bij voorkeur ondertekende overeenkomst hebben. Of je moet andere bewijzen aantonen, zoals brieven en sms’jes. Hoe meer bewijzen je hebt, hoe groter de kans dat de rechter jou gelijk zal geven in een gerechtelijke procedure. Bewaar dus alle e-mails, brieven en berichtjes die je naar jouw debiteur hebt gestuurd. Probeer mondelinge afspraken te voorkomen, of laat deze per e-mail bevestigen.

Wanneer een deurwaarder inschakelen als particulier?

Je hebt de debiteur meerdere keren gebeld, gemaild, je bent zelfs langsgegaan bij deze persoon. Maar de schuld wordt niet betaald. Het wordt dus tijd om een incassobureau in te schakelen. Op deze manier voer je de druk op de debiteur op. De kans dat jij je geld terugkrijgt wordt hierdoor groter.

Voorbeeld

Jouw bovenbuurman heeft schulden. Hij vraagt je om een lening. Je hebt een contract opgesteld, waarin staat dat hij jou uiterlijk binnen een half jaar terugbetaalt. Dit contract hebben jullie beide ondertekend. Na zeven maanden heb jij je geld nog niet terug. Je bent al meerdere keren bij je buurman langsgegaan, hebt tientallen berichtjes naar hem gestuurd, maar niets helpt.

Een incassobureau helpt je verder. Maar ook op de vorderingen van het incassobureau wordt niet ingegaan. De bovenbuurman geeft aan geen geld te hebben. Er wordt een dagvaarding naar hem gestuurd, waardoor hij voor de rechter moet verschijnen. De rechter geeft jou gelijk. Het geld komt er niet. Uiteindelijk gaat de deurwaarder langs en neemt zijn televisie en laptop in beslag om via verkoop (een deel van) de lening terug te betalen.

Schakel zo snel mogelijk een incassobureau in

Wacht niet te lang met het inschakelen van een incassobureau. Een particulier kan namelijk nog dieper in de schulden komen. Hierdoor wordt de kans steeds kleiner dat jij je geld nog terugkrijgt.

Wat kost het inschakelen van een deurwaarder als particulier?

IntoCash is een no cure no pay incassobureau. Dit betekent dat de debiteur de gemaakte incassokosten moet betalen. Hier vallen ook de deurwaarderskosten onder. Alles over de kosten van een deurwaarder lees je hier.

Schakel IntoCash in als particuliere deurwaarder

Schakel IntoCash in wanneer je als particulier een openstaande vordering wilt innen. Wij helpen je bij vrijwel alle particuliere incassozaken, zoals huurincasso, een incasso als je salaris niet is betaald en bij leenovereenkomsten. Wij kunnen ook een vakkundige deurwaarder inschakelen die ervoor zorgt dat jij je geld terugziet. Neem contact op of start een chatgesprek.

IntoCash neemt geen zaken in behandeling die betrekking hebben op familierelaties of ex-partners.

Tom Colijn

Juridisch expert

Tom Colijn

Juridisch expert

Tom Colijn schreef deze blog voor je. Tom is dagelijks betrokken bij het inschakelen van deurwaarders. Hij kan je helpen met jouw vragen omtrent deurwaarders en incasso.

Mis geen tips en nieuwe wetten!

Nieuwe wetgeving over huur en incasso? Oordelen van de rechtbank? Relevante tips? Blijf bij. Schrijf je gratis in voor onze maandelijkse update. 👇🏻

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start een chatgesprek
Stuur ons een bericht