Wat doet een no cure no pay deurwaarder?

Je geld terugkrijgen via een no cure no pay deurwaarder? Nee. Zo’n deurwaarder bestaat niet. Een deurwaarder mag van de wet niet op basis van no cure no pay werken. Maar een incassobureau gelukkig wel. Lees meer.

Problemen met debiteur? 90% van de vorderingen wordt door IntoCash zonder rechtszaak afgehandeld.

Wat is een no cure no pay deurwaarder?

De term no cure no pay deurwaarder bestaat uit twee losse onderdelen:

  • Deurwaarder
  • No cure no pay

De deurwaarder

Deurwaarders zijn ambtenaren of ondernemingen met een ambtelijke taak die officieel beslag kunnen leggen op inkomsten, loon, salaris, banktegoed of (on)roerende zaken. Hierdoor wordt een huurder of debiteur gedwongen om zijn schulden te betalen.

De deurwaarder krijgt hiervoor een wettelijk vastgestelde vergoeding. Een no cure no pay deurwaarder bestaat dus in de praktijk niet.

Een deurwaarder krijgt voor zijn werkzaamheden een wettelijk vastgestelde vergoeding.

No cure no pay

Een no cure no pay incassobureau bestaat wel. No cure no pay betekent: jij betaalt het incassobureau niets wanneer je het geld ook niet terugkrijgt. Krijg je jouw geld wel, dan vergoedt de debiteur de gemaakte kosten.

No cure no pay deurwaarder bestaat niet – waarom dan deze blog?

Veel mensen denken dat een no cure no pay deurwaarder wél bestaat. Wij leggen je uit wat een deurwaarder doet, wanneer je een deurwaarder kan inschakelen én wat een no cure no pay incassobureau voor jou kan betekenen.

Waarom heb ik een deurwaarder nodig?

De debiteur kan de uitspraak van de rechter negeren. In dat geval krijgt de schuldeiser zijn geld dus niet terug. Een deurwaarder kan in dit geval beslag leggen op bijvoorbeeld een uitkering, het huis, de inboedel of de loon van de debiteur. Op deze manier krijgt de schuldeiser toch het geld waar hij of zij recht op heeft.

Wanneer kan ik een deurwaarder inschakelen?

Iemand weigert jou te betalen. Je hebt al meerdere verzoeken verstuurd, maar dit helpt niet. Op dat moment is het verstandig een incassobureau in te schakelen. Het bureau neemt het proces uit handen en stuurt de debiteur verschillende aanmaningen.

Wanneer de aanmaning en ingebrekestelling niks opleveren, kan een gerechtelijke procedure (rechtszaak) worden gestart. Heeft de debiteur na het vonnis nog niet betaald? Dan kan er dus een deurwaarder worden ingeschakeld (dus geen no cure no pay deurwaarder).

Verschil deurwaarder en incassobureau

Een deurwaarder legt beslag op goederen of het inkomen van de debiteur op. Dit gebeurt via wettelijke regels. Een incassobureau mag dit niet en is daarnaast actief in het traject vóórdat de zaak wordt voorgelegd aan de rechter. Pas ná het oordeel van de rechter wordt een deurwaarder ingeschakeld.

Een deurwaarder legt beslag op goederen of het inkomen van de debiteur op. Via wettelijke regels.

Andere taken van een deurwaarder

Een deurwaarder, ingeschakeld door een incassobureau, is bevoegd nog meer taken uit te voeren, zoals het ontruimen van woningen of bedrijfspanden en het opstellen van een proces-verbaal. Een deurwaarder werkt voor particulieren, bedrijven, instellingen, banken én de overheid.

Waarom je een incassobureau moet inschakelen

Een deurwaarder kan optreden als ambtenaar die ambtshandelingen verricht of als zelfstandig ondernemer met een incassopraktijk.

Wanneer je een deurwaarder inschakelt in zijn rol als ondernemer, kunnen de kosten hoog oplopen. Er is in dit geval geen sprake meer van een no cure no pay deurwaarder omdat de kosten en prijzen niet meer (volledig) door de debiteur betaald moeten worden.

Daarom IntoCash

  • 9,1 / 10 waardering (935 reviews)
  • 90% zonder rechtszaak opgelost
  • Betrouwbaar: NVI-keurmerk
  • No-cure-no-pay incasso

IntoCash werkt op basis van no cure no pay

IntoCash heeft dezelfde bevoegdheden als een deurwaarder die vanuit zijn zelfstandig ondernemersrol werkt. IntoCash werkt op basis van no cure no pay, waardoor de schuldeiser dus niet opdraait voor de gemaakte kosten.

IntoCash werkt via het NVI-keurmerk. De debiteur wordt op een duidelijke maar respectvolle manier benaderd. Hierdoor eisen we dat de debiteur zijn schulden betaalt, zonder dat de relatie wordt beschadigd.

Tom Colijn

Juridisch expert

Tom Colijn schreef deze blog voor je. Tom is dagelijks betrokken bij het inschakelen van deurwaarders. Hij kan je helpen met jouw vragen omtrent deurwaarders en incasso.

Geplaatst op 7 augustus 2020
Tom Colijn
Juridisch expert

Blijf bij met de actuele incassowetgeving?

✔ Nieuwe incasso-wetgeving. ✔ Uitspraken van de rechtbank. ✔ Praktische tips

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht