Krijg je via een no cure no pay deurwaarder snel je geld terug?

Je geld terugkrijgen via een no cure no pay deurwaarder? Nee. Zo’n deurwaarder bestaat niet. Een deurwaarder mag van de wet niet op basis van no cure no pay werken. Maar een incassobureau gelukkig wel. Lees hoe dit werkt.

Wat is een no cure no pay deurwaarder?

De term no cure no pay deurwaarder bestaat uit twee losse onderdelen: deurwaarder en no cure no pay.

Deurwaarders zijn ambtenaren of ondernemingen met een ambtelijke taak die officieel beslag kunnen leggen op inkomsten, loon, salaris, banktegoed of (on)roerende zaken. Hierdoor wordt een huurder of debiteur gedwongen om zijn schulden te betalen. De deurwaarder krijgt hiervoor een wettelijk vastgestelde vergoeding. Een no cure no pay deurwaarder bestaat dus in de praktijk niet.

Een no-cure-no-pay-incassobureau bestaat wel. No cure no pay betekent: jij betaalt het incassobureau niets wanneer je het geld ook niet terugkrijgt. Krijg je jouw geld wel, dan vergoedt de debiteur de gemaakte kosten.

Waarom heb ik een deurwaarder nodig?

De debiteur kan de uitspraak van de rechter negeren. In dat geval krijgt de schuldeiser zijn geld dus niet terug. Een deurwaarder kan in dit geval beslag leggen op bijvoorbeeld een uitkering, het huis, de inboedel of de loon van de debiteur. Op deze manier krijgt de schuldeiser toch het geld waar hij of zij recht op heeft.

Wanneer kan ik een deurwaarder inschakelen?

Iemand weigert jou te betalen. Je hebt al meerdere verzoeken verstuurd, maar dit helpt niet. Op dat moment is het verstandig een incassobureau in te schakelen. Een incassobureau neemt het proces uit handen en stuurt de debiteur verschillende aanmaningen. Wanneer de aanmaning en ingebrekestelling niks opleveren, kan een gerechtelijke procedure worden gestart. Heeft de debiteur na het vonnis nog niet betaald? Dan kan er dus een deurwaarder worden ingeschakeld. De deurwaarder werkt niet op basis van no cure no pay.

Verschil deurwaarder en incassobureau

Een deurwaarder legt beslag op goederen of het inkomen van de debiteur op. Dit gebeurt via wettelijke regels. Een incassobureau mag dit niet. Daarnaast is een incassobureau actief in het traject voordat de zaak wordt voorgelegd aan de rechter. Pas ná het oordeel van de rechter wordt een deurwaarder ingeschakeld.

Andere taken van een no cure no pay deurwaarder

Een deurwaarder, ingeschakeld door een no cure no pay incassobureau, is bevoegd nog meer taken uit te voeren, zoals het ontruimen van woningen of bedrijfspanden en het opstellen van een proces-verbaal. Een deurwaarder werkt voor particulieren, bedrijven, instellingen, banken én de overheid.

Waarom je een incassobureau moet inschakelen

Een deurwaarder kan optreden als ambtenaar die ambtshandelingen verricht of als zelfstandig ondernemer met een incassopraktijk. Wanneer je een deurwaarder inschakelt in zijn rol als ondernemer, kunnen de kosten hoog oplopen. Er is in dit geval geen sprake meer van een no cure no pay deurwaarder omdat de kosten en prijzen niet meer (volledig) door de debiteur betaald moeten worden.

IntoCash is een no cure no pay incassobureau

Incassobureau IntoCash heeft dezelfde bevoegdheden als een deurwaarder die vanuit zijn zelfstandig ondernemersrol werkt. IntoCash is een no cure no pay incassobureau, waardoor de schuldeiser dus niet opdraait voor de gemaakte kosten. De debiteur wordt op een duidelijke maar respectvolle manier benaderd. Hierdoor eisen we dat de debiteur zijn schulden betaalt, zonder dat de relatie wordt beschadigd.

IntoCash werkt via het NVI-keurmerk.

Tom Colijn

Juridisch expert

Tom Colijn

Juridisch expert

Tom Colijn schreef deze blog voor je. Tom is dagelijks betrokken bij het inschakelen van deurwaarders. Hij kan je helpen met jouw vragen omtrent deurwaarders en incasso.

Mis geen tips en nieuwe wetten!

Nieuwe wetgeving over huur en incasso? Oordelen van de rechtbank? Relevante tips? Blijf bij. Schrijf je gratis in voor onze maandelijkse update. 👇🏻

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start een chatgesprek
Stuur ons een bericht