Huurder uitzetten. Zo komt het tot een huisuitzetting

Het uitzetten van een huurder bij wanbetaling is geen proces op zich. Het is een procedure die begint bij een eerste wanbetaling en via de rechter eindigt bij de deurwaarder, zodat uiteindelijk een nieuwe huurder voor de huurwoning kan worden gezocht.

Jouw huurder uitzetten kan niet zomaar. Het is belangrijk is om een goed onderbouwd feitelijk dossier op te bouwen. Schakel IntoCash in voor hulp.

Huisuitzetting de oplossing voor wanbetaling?

Je bent verhuurder. Voor jouw inkomsten ben je afhankelijk van de maandelijkse betalingen van huurders. Met de huurinkomsten betaal je de rente van je hypotheek, betaal je de opstalverzekering en zorg je voor onderhoud van de huurwoning. Wanbetaling door huurders is een bron van ergernis. Het kan ongelofelijk veel tijd kosten om een wanbetalende huurder aan te sporen tot betaling.

De snelle oplossing lijkt: direct de huurder uitzetten en verder gaan met een nieuwe huurder. Maar dat kan helaas niet zomaar. Aan de uitzetting van een huurder uit de huurwoning gaan flink wat stappen vooraf.

  • Stap 1: Sociale incasso : De verhuurder spant zich in om te zorgen dat een huurder zijn huurachterstand inloopt.
  • Stap 2: Huurachterstand doorgeven aan de gemeente
  • Stap 3: Incassoproces en gerechtelijke procedure
  • Stap 4: Huisuitzetting door de deurwaarder.

De aanpassingen van de stappen met stap 1 sociale incasso en stap 2 is bepaald in de wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Dit betreft vroegsignalering door verhuurders, zie ook https://www.woningmarktbeleid.nl/onderwerpen/vroegsignalering-door-verhuurders

Aan het uitzetten van een huurder gaan flink wat stappen vooraf.

Oorzaak wanbetaling

Meestal wordt wanbetaling niet veroorzaakt doordat de relatie tussen huurder en verhuurder is beschadigd. Vaak komt dit door persoonlijke problemen van de huurder. De huurder heeft net een echtscheiding achter de rug, is zijn of haar baan kwijtgeraakt of heeft door andere problemen flinke schulden opgebouwd. Wanbetaling kan zo maar de optelsom van veel persoonlijke ellende bij de huurder zijn.

Huurder uitzetten of zoeken naar oplossing

Als een huurder een verzoek doet voor een betalingsregeling, mag je daar als verhuurder gewoon ‘nee’ op zeggen. Maar als je dit doet, kan een rechter navragen waarom je hier niet op in bent gegaan.  Ook kan de rechter vragen de huurder gewezen is op schuldhulpverlening en of de gemeente is ingelicht over de huurachterstand.

Denk dus goed na over de gevolgen bij een een eventuele gerechtelijke procedure.

Huurder uitzetten. Zo komt het tot een huisuitzetting

Stappen voorafgaand aan huisuitzetting

Er gaan meerdere stappen vooraf aan het uitzetten van een huurder. De huurder moet via één of meerdere herinneringen of aanmaningen de mogelijkheid krijgen om de huur alsnog te betalen. In de loop van deze aanmaantrajecten, kun je als verhuurder besluiten een incassobureau zoals IntoCash in te schakelen. Deze neemt de juridische communicatie in dat geval over.

De kosten voor het incassotraject worden opgeteld bij de schuld en hoeven niet betaalt te worden door de schuldeiser wanneer de huur uiteindelijk niet wordt betaald door de huurder.

Daarom IntoCash

  • 9,1 / 10 waardering (935 reviews)
  • 90% zonder rechtszaak opgelost
  • Betrouwbaar: NVI-keurmerk
  • No-cure-no-pay incasso

De stap naar de rechter

De rechter is uiteindelijk degene die beslist over het wél of niet uitzetten van een huurder. Daarbij gelden een aantal strikte voorwaarden. Zo moet de huurder een huurachterstand van minimaal 3 maanden hebben.

Het is ook mogelijk dat de rechter ontruiming van de woning toewijst bij 2 maanden huurachterstand. Dit kan indien de huurder binnen een jaar voorafgaande aan een tweede rechtszaak al eens eerder door de rechter veroordeeld is tot wanbetaling van de huur (eerste rechtszaak). Ook als huurder bijvoorbeeld tussentijds of gedurende de procedure betaalt.

Via deurwaarder de huurder uitzetten

Een deurwaarder speelt een rol in het laatste onderdeel van de huisuitzetting. De deurwaarder is de degene die de betekening van het vonnis overhandigt aan de huurder. De deurwaarder gaat niet direct over tot huisuitzetting maar zegt de ontruiming wel aan. De huurder heeft meestal nog twee weken om zelf te vertrekken.

Blijft de huurder wanbetaler en weigert de huurder de woning te verlaten, dan zal de deurwaarder de huisuitzetting in gang zetten. De deurwaarder doet dit in samenwerking met de politie. De huurder wordt in dat geval ‘op straat gezet’, zoals dat in de volksmond wordt genoemd.

IntoCash inschakelen

Het uitzetten van een huurder is de laatste uitzonderlijke stap bij wanbetaling door de huurder. Dit is een situatie die zowel huurder als verhuurder willen voorkomen. Een huisuitzetting is niet altijd mogelijk. De rechter toetst specifiek of aan alle vereisten is voldaan. Zorg dus dat alle feiten omtrent wanbetaling bij huisuitzetting zijn opgenomen in een dossier.

IntoCash zet een inhoudelijk juist en sterk dossier voor je op. Neem online contact met ons op of bel ons via 010 – 2681938. We helpen je graag verder.

Crispijn Sneevliet - IntoCash - Staand
Crispijn - profielfoto

Crispijn Sneevliet

Incassospecialist en jurist

Crispijn Sneevliet schreef deze blog voor je. Crispijn is oprichter van IntoCash en incassojurist. Hij beantwoordt al jouw vragen omtrent het verhuren van woningen en bedrijfspanden en helpt je verder bij problemen met de huurder of verhuurder.

Geplaatst op 31 juli 2020
Crispijn Sneevliet
Incassospecialist en jurist

Blijf bij met de actuele incassowetgeving?

✔ Nieuwe incasso-wetgeving. ✔ Uitspraken van de rechtbank. ✔ Praktische tips

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht