Huurkoop van een bedrijfspand. Zo regel je het goed

Het kopen van een bedrijfspand via huurkoop is voor veel startende ondernemers of zzp’ers een uitkomst om met weinig budget toch een bedrijfspand te kunnen kopen. Maar wat is huurkoop van een bedrijfspand precies en waar moeten koper en verkoper rekening mee houden? Je leest het in deze blog.

Voorkom juridische geschillen met de verkoper of koper. Neem contact op met de juristen van IntoCash. Zij hebben specialistische kennis van het complexe huurrecht.

Wat is huurkoop bedrijfspand?

Huurkoop is geregeld in artikel 7:101 e.v. BW. Wanneer een koper een bedrijfspand koopt via huurkoop, betekent dit dat hij of zij via gespreide betalingen het pand koopt. Pas wanneer het gehele pand is betaald, wordt de nieuwe koper eigenaar van het pand.

Wat zijn de voordelen van huurkoop bij een bedrijfspand?

Voor zowel verkoper als koper biedt huurkoop van een bedrijfspand meerdere voordelen.

Voordelen voor de verkoper

Het grootste voordeel voor de verkoper is extra zekerheid. De verkoper blijft namelijk eigenaar van het bedrijfspand totdat de laatste termijn is betaald door de koper.

De verkoper kan de huurovereenkomst ontbinden wanneer de koper minder dan 75% van het koopbedrag heeft betaald en niet in staat is de rest van het bedrag te betalen. De huurkoopovereenkomst wordt dan beëindigd op basis van wanprestatie. Hierdoor wordt eventuele financiële schade voor de verkoper voorkomen.

Ook is de koper tijdens de afbetalingsperiode verantwoordelijk voor schade. De verkoper is dat dus niet, terwijl hij officieel nog wél eigenaar van het pand is.

Voorbeeld huurkoop bedrijfspand

Rachelle is eigenaar van een kapperszaak in Den Haag. Haar zaak loopt erg goed. Daarom wil ze graag een tweede vestiging openen. Omdat Rachelle nog maar 1 jaar voor zichzelf werkt, heeft ze nog niet voldoende eigen vermogen om direct een pand te kopen. Daarom besluit ze een pand te kopen op basis van huurkoop.

Nadat Rachelle en de verkoper van het nieuwe pand het huurkoopcontract hebben ondertekend, kan Rachelle direct gebruik maken van het pand. Binnen een maand opent ze haar tweede kapperszaak. Door haar extra inkomsten kan ze gemakkelijk het pand maandelijks afbetalen.

Voordelen voor de koper

De koper kan direct gebruik maken van het pand. Bij normale huurkoop zou dit alleen het geval zijn als het aankoopbedrag in één keer was betaald. En zoals bovenstaand voorbeeld aangeeft, is niet iedere (beginnende) ondernemer of zzp’er hiertoe in staat.

Wat zijn de nadelen bij bedrijfspand-huurkoop?

Nadelen van dit type huurkoop zijn vooral van toepassing op de koper. De verkoper moet een hoge rente betalen bij huurkoop van een bedrijfspand. Ook eerder genoemde feiten dat de verkoper de huurkoopovereenkomst kan beëindigen bij problemen met de afbetaling en de geldende schadeaansprakelijkheid voor de koper, zijn natuurlijk nadelen.

Schriftelijke overeenkomst huurkoop bedrijfspand

Verkoper en koper moeten een schriftelijke overeenkomst aangaan. In deze overeenkomst moeten de volgende punten worden opgenomen.

  • De koopprijs van het bedrijfspand
  • De looptijd van de afbetalingsregeling
  • De hoogte van de maandelijkse afbetalingskosten en de rente hierover
  • Een omschrijving van het bedrijfspand
  • Op welke datum en hoe het bedrijfspand wordt overgedragen aan de nieuwe koper

Daarom IntoCash

  • 9,1 / 10 waardering (935 reviews)
  • 90% zonder rechtszaak opgelost
  • Betrouwbaar: NVI-keurmerk
  • No-cure-no-pay incasso

Verschil huurkoop en kopen op afbetaling

Vaak wordt huurkoop verward met kopen op afbetaling. Huurkoop is een variant van kopen op afbetaling, maar niet hetzelfde. Het verschil tussen beide is het moment waarop de koper eigenaar wordt van het pand of product. Wanneer iemand iets koopt op afbetaling, is deze persoon direct eigenaar. Bij huurkoop is de koper pas eigenaar wanneer het pand of product is betaald.

Schakel IntoCash in

Twijfel je over het kopen of verkopen van je pand op basis van huurkoop? Of wil je een correct huurkoopcontract opstellen? Neem dan contact op met de juristen van IntoCash. Zij beschikken over specialistische kennis van het complexe huurrecht. Zo voorkom je eventuele juridische geschillen met verkoper of koper. 

Crispijn Sneevliet - IntoCash - Staand
Crispijn - profielfoto

Crispijn Sneevliet

Incassospecialist en jurist

Crispijn Sneevliet schreef deze blog voor je. Crispijn is juridisch expert én oprichter van IntoCash. Hij helpt jou verder met al je vragen omtrent huurcontracten, wanbetaling en en andere juridische kwesties.

Geplaatst op 25 augustus 2020
Crispijn Sneevliet
Incassospecialist en jurist

Blijf bij met de actuele incassowetgeving?

✔ Nieuwe incasso-wetgeving. ✔ Uitspraken van de rechtbank. ✔ Praktische tips

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht