Incassobureau inschakelen? Bereken de kosten van het incassobureau

Een factuur blijft openstaan. Of een huurder betaalt niet. Dan is het belangrijk om een incassobureau in te schakelen. Maar wat zijn de kosten van het incassobureau? En hoe kun je de incassokosten berekenen. Hieronder een heldere uitleg over de kosten bij het inschakelen van een incassobureau.

De kosten van een incassobureau

IntoCash is een no cure no pay incassobureau. Bij het inschakelen van IntoCash betaalt de debiteur en niet de crediteur of schuldeiser de gemaakte incassokosten. Incassokosten zijn de kosten die een schuldeiser maakt om een openstaande vordering te innen. Deze kosten worden ook wel buitengerechtelijke kosten genoemd. De incassokosten vind je in het overzicht hieronder. Houdt rekening met het volgende:

 • De incassokosten komen bovenop de schuld
 • De debiteur betaalt deze kosten
 • Er geldt een minimumbedrag van € 40.
 • Er is sprake van een wetttelijk maximum
 • De hoofdsom is exclusief rente en kosten
 • Deze kosten incassobureau zijn wettelijk vastgesteld
Kosten Incassobureau
Over de eerste
€ 2.500
Incassotarief
15,0%
Over de volgende
€ 2.500
Incassotarief
10,00%
Over de volgende
€ 5.000
Incassotarief
5,00%
Over de volgende
€ 190.000
Incassotarief
1,00%
Over de volgende
€ 800.000
Incassotarief
0,50%
Alles
daarboven
Incassotarief
0,00%

Incassokosten berekenen – rekenvoorbeeld

Een voorbeeld van het berekenen van incassokosten. Een bedrijf heeft een openstaande rekening van € 17.000. IntoCash wordt ingeschakeld als incassobureau. IntoCash rekent hierbij het wettelijk tarief. De kosten voor de incasso zijn als volgt te berekenen bij een hoofdsom van € 17.000.

 • STAP 1 = 15% van € 2.500 = € 375
 • STAP 2 = 10% van € 2.500 = € 250
 • STAP 3 = 5% van € 5.000 = € 250
 • STAP 4 = 1% van € 7.000 = €   70

De te berekenen incassokosten bedragen in dit geval € 945.

Kosten incassobureau niet betalen?

Het is een groot misverstand dat bedrijven incassokosten niet zouden hoeven betalen. Het betalen van incassokosten is namelijk wettelijk verplicht. Een bedrijf is direct incassokosten verschuldigd zodra de betalingstermijn is verstreken. Dit staat vermeld in Artikel 6:96 lid 4 BW. De kosten van een incassobureau mogen niet hoger zijn dan wat de wet heeft bepaald.

Bij IntoCash garanderen we dat de debiteur nooit meer betaalt dan de wettelijk vastgestelde incassokosten. Deze juiste werkwijze wordt bevestigd door onze NVI-accreditatie.

Betaling incassokosten is logisch

Het betalen van incassokosten is ook logisch. Een organisatie of een persoon schakelt dit incassobureau in, juist omdat na één of meerdere betalingsherinneringen een factuur of huurbedrag nog altijd niet is voldaan. Het inschakelen van incassobureau is daarmee nodig om het openstaande bedrag betaald te krijgen.

Betaalt de debiteur alle incassokosten?

Ja. De debiteur draait op voor de incassokosten. IntoCash werkt hierbij als no-cure-no-pay incassobureau. Dat betekent dat de schuldeiser vooraf niets aan IntoCash betaalt. De debiteur betaalt IntoCash de hoofdsom, rente en incassokosten. IntoCash als incassobureau houdt de incassokosten vervolgens in op de betaling door de debiteur.

Wat als de debiteur incassokosten niet betaalt?

Het kan zijn dat de debiteur een rekening niet betaalt, een rekening niet volledig betaalt of dat de debiteur de incassokosten niet betaalt. In dat geval kun je samen met IntoCash een gerechtelijke procedure ofwel rechtszaak starten. Je beslist zelf of je een rechtszaak wil starten. De kosten van een rechtszaak kunnen hierbij een rol spelen.

Kosten rechtszaak

De kosten van de rechtszaak liggen voor een deel vast. Voor de juridische ondersteuning bij een rechtszaak werkt IntoCash met een vaste bedragen. Bij winst van de rechtszaak wordt de debiteur meestal ook veroordeeld tot het betalen van deze proceskosten.

Worden jouw rekeningen niet betaald? Schakel dan onze ervaren incasso-juristen in. Wij zorgen dat je ontvangt van je debiteur waar je recht op hebt. Bel ons op 010 – 4373950 of start een chatgesprek.

jelle jonker - intocash - staand

Jelle Jonker

Incassospecialist en jurist

Jelle Jonker

Incassospecialist en jurist

Jelle Jonker schreef deze blog voor je. Jelle is oprichter van IntoCash en juridisch expert. Hij helpt je verder met het opstellen van juridisch correcte contracten, het innen van vorderingen en staat je bij in eventuele gerechtelijke procedures.

Mis geen tips en nieuwe wetten!

Nieuwe wetgeving over huur en incasso? Oordelen van de rechtbank? Relevante tips? Blijf bij. Schrijf je gratis in voor onze maandelijkse update. 👇🏻

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht