Tijdelijk huurcontract van twee naar drie jaar

Woningverhuurders mogen voortaan een zelfstandige woning maximaal drie jaar verhuren, in plaats van twee jaar. Wat zijn de gevolgen?

Wat zijn de nieuwe regels?

  • Tijdelijke huurcontracten voor zelfstandige woningen kunnen voor maximaal drie jaar worden afgesloten, in plaats van twee jaar.
  • Ook mag het huurcontract voor zelfstandige woningen eenmalig verlengd worden met wederom een maximum lengte van drie jaar.

Aanzegplicht

Verlening van het huurcontract is alleen toegestaan als de verhuurder heeft voldaan aan de aanzegplicht. De verhuurder moet de huurder tussen drie maanden en één maand voordat het huurcontract eindigt, laten weten dat de overeenkomst niet wordt verlengd. Het huurcontract kan verlengd worden binnen de aanzegginstermijn, of erna.

Zorg ervoor dat je een juridisch juist huurcontract opstelt, en voorkom eventuele problemen met jouw huurder. Schakel IntoCash in.

Wat is het doel van de nieuwe wet? 

De overheid wil dat er flexibeler omgegaan wordt met tijdelijke huurcontracten. Wil je als verhuurder het huurcontract voor bepaalde tijd verlengen? Dat kan, maar volgens de huidige wetgeving verandert dan het tijdelijke huurcontract naar een vast huurcontract (onbepaalde tijd).

Deze wet maakt het mogelijk voor verhuurders om tijdelijke contracten eenmalig te verlengen in plaats van direct een vast contract te moeten aanbieden. Hiermee wil het kabinet dat er meer tijdelijke huurwoningen op de markt komen.

Deze wet maakt het mogelijk voor verhuurders om tijdelijke contracten eenmalig te verlengen in plaats van direct een vast contract te moeten aanbieden.

Wat betekent dit voor verhuurders?

Als verhuurder kan je in een tijdelijk huurcontract een verplichte minimale huurperiode opnemen. Dit biedt jou als verhuurder extra zekerheid. De lengte van deze huurperiode is afhankelijk van de lengte van het huurcontract.

  • Huurcontract van één jaar? Dan is de verplichte huurperiode maximaal drie maanden.
  • Huurcontract van twee jaar? Dan is de verplichte huurperiode maximaal zes maanden.
  • Huurcontract van drie jaar? Dan is de verplichte huurperiode maximaal 12 maanden.
  • Huurcontract korter dan één jaar? Dan er geldt er geen verplichte huurperiode.

Complexe huurrecht

Wij snappen dat deze huuraanpassing complex is. Onze juristen beantwoorden graag al jouw vragen hierover. Neem contact op.

Voordeel voor verhuurders én huurders

Een groot voordeel is dat verhuurder en huurder het huurcontract kunnen aanpassen naar hun eigen situatie. Is de huurder bijvoorbeeld op zoek naar een koopwoning, maar komt er niks geschikts vrij? Dan is het prettig dat de huurder nog wat langer in de huurwoning kan blijven wonen.

Nadeel huurders

Nadelig voor huurders is natuurlijk dat ze minder snel een vast huurcontract aangeboden krijgen. Ook moeten huurders de woning voor een minimale periode huren.

Een huurcontract geeft verplichtingen voor huurder én verhuurder. Heb je problemen met jouw huurder? Met ruim 15 jaar ervaring kunnen wij je helpen.

Geplaatst op 31 maart 2021
Tom Colijn
Juridisch expert

Blijf bij met de actuele incassowetgeving?

✔ Nieuwe incasso-wetgeving. ✔ Uitspraken van de rechtbank. ✔ Praktische tips

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht