Brief betalingsregeling – Voorbeeld en uitleg

Een betalingsregeling is een slimme en sympathieke manier om je schuld betaald te krijgen. Download onze voorbeeld-brief betalingsregeling en ontdek waar je rekening mee moet houden.

Wat is een brief betalingsregeling?

Via een brief betalingsregeling bied je een debiteur de mogelijkheid om een openstaande factuur in termijnen te betalen. Het aantal termijnen en de hoogte van elke betalingstermijn kun je in overleg met de debiteur bepalen.

Wil je de zekerheid van een juridisch juiste brief betalingsregeling, neem dan contact op met IntoCash.

Wat is het voordeel van een betalingsregeling?

Stel: je debiteur is in geldproblemen gekomen maar hij of zij is nog steeds bereid om jouw factuur te betalen. Je kunt je dan als schuldeiser soepel opstellen door een factuur in verschillende betalingstermijnen te laten betalen.

Voorbeeld brief betalingsregeling downloaden

Een betalingsregeling opstellen is een precieze handeling. Via onderstaand voorbeeld betalingsregeling helpen je op weg. Wil je de zekerheid van een juridisch juiste brief betalingsregeling, neem dan contact op met IntoCash via 010 – 4373950.

bouwblok-icon-download-voorbeeldbrief

Download voorbeeldbrief

Stuur je debiteur een brief betalingsregeling. Onze voorbeeldbrief betalingsregeling helpt je verder.

bouwblok-icon-downloaden Downloaden
download_geslaagd

Bedankt voor je download!

Een brief of contract op maat geeft je méér rechtszekerheid. IntoCash maakt deze brief graag voor je.

Is gespreid laten betalen slim?

Op de vraag of het slim is om een betalingsregeling met een debiteur te treffen, valt geen eenduidig antwoord te geven. Er is meestal sprake van wanbetaling. Maar wat is de reden voor deze wanbetaling?

  1. Problemen – De debiteur verkeert in liquiditeitsproblemen
  2. Discussie – Er is een discussie ontstaan tussen jou en de debiteur
  3. Financieel – De debiteur wil minder schommelingen in de liquiditeit

1. Voorbeeld – Liquiditeitsproblemen

In het eerste geval heeft de debiteur een verminderde kredietwaardigheid. Dat is een tijdelijke of langdurige kwestie. Hebben de liquiditeitsproblemen een tijdelijke aard, dan kan een betalingsregeling opstellen zinvol zijn. Verwacht je dat de problemen op termijn kunnen leiden tot een faillissement, dan is een incassotraject mogelijk beter. Je stelt daarmee je eigen inkomsten op kortere termijn veilig.

2. Voorbeeld – Discussie

Is er een discussie tussen jou en de debiteur, zorg dan dat deze wordt opgelost. Een betalingsregeling verhelpt in deze gevallen mogelijk niet de problemen. Overleg eventueel met IntoCash over het voeren van een gerechtelijke procedure.

3. Voorbeeld – Financieel

Betreft de betaling een factuur met een eenmalig zeer hoog bedrag, dan kun jij of de debiteur een betalingsreling initiëren om zo financiële schommelingen in de liquiditeit te spreiden. Ook in deze gevallen kan het zinvol zijn om daarbij een brief betalingsregeling op te stellen.

Is een betalingsregeling verplicht?

Ben je als schuldeiser verplicht om mee te werken aan een betalingsregeling? Nee. Een betalingsregeling kan een geste / gebaar zijn naar de debiteur. Of het is een strategische zet om een betaling veilig te stellen. Een verplichting is er niet. Twijfel je over de mogelijkheid om een regeling omtrent betalingen op te zetten? Informeer bij IntoCash.

Een betalingsregeling kan gebaar zijn naar de debiteur. Of eens strategische zet. Het is geen verplichting.

Mondeling vastleggen betalingsregeling? Niet doen!

“Eventueel kun je in termijnen betalen. Zullen we dat afspreken?”

Het is verleidelijk een mondelingen uitspraak te doen. Maar veel beter is het om afspraken schriftelijk vast te leggen. In een brief betalingsregeling spreek je af wat er tussen jou en de debiteur is afgesproken. Houdt de debiteur zich onverhoopt toch niet aan de eerder gemaakte betalingsafspraken? Wanneer er een mondelinge betalingsregeling zonder brief is aangegaan, is er geen mogelijkheid om terug te vallen op een document.

Het is verleidelijk een mondelingen uitspraak te doen. Maar veel beter is het om afspraken schriftelijk vast te leggen.

Een brief betalingsregeling voorkomt dus problemen. Ook blijft de relatie dankzij heldere afspraken in stand.

Wil je een brief betalingsregeling laten opstellen? Infomeer bij IntoCash naar de mogelijkheden zodat je juridisch sterk staat.  

Verwante diensten

Blijf bij met de actuele incassowetgeving?

✔ Nieuwe incasso-wetgeving. ✔ Uitspraken van de rechtbank. ✔ Praktische tips

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht