De WIK-brief – Voorbeeld & uitleg

Blijft een schuld van jouw debiteur, klant of huurder openstaan? Via een WIK-brief geef je die debiteur nog 14 dagen om te betalen. Download ons voorbeeld en bekijk de uitleg.

Je hebt jouw diensten of product geleverd. Of je verschaft woonruimte aan een huurder. Maar op den duur merk je dat een rekening blijft openstaan of dat een incasso wordt gestorneerd. Je hebt misschien al een herinnering gestuurd maar de actie blijft uit. In dat geval stuur je een WIK-brief.

Wat betekent WIK in WIK-brief?

WIK staat voor de Wet Incassokosten. Wanneer je als organisatie of particulier een WIK-brief verstuurt, ben je dus heel specifiek bezig met de eisen die wettelijk in een brief moeten staan. Bij een ‘gewone’ betalingsherinnering die je als bedrijf aan een ander bedrijf stuurt, kunnen deze eisen mogelijk minder zwaar zijn. Het opstellen van een WIK-brief is dan ook iets dat je als organisatie secuur moet oppakken. Je kunt ook besluiten de brief op te laten stellen door een incassobureau.

Wat houdt de WIK-brief in?

Een WIK-brief is een laatste aanmaning. Het biedt jouw debiteur een laatste kans om de schuld te betalen zonder dat daar extra incassokosten bijkomen. Bekijk welke buitengerechtelijke incassokosten een rol spelen.

Bij een WIK-brief moet je rekening houden met veel juridische haken en ogen. Wij stellen de juiste WIK-brief voor je op. Neem contact op via 010 -4373950, chat of via het contactformulier.

WIK-brief – particulier of zakelijk

Of een WIK-brief van toepassing is, hangt af van de vraag wie de debiteur is. Anders gezegd: is de debiteur een particulier of een bedrijf? Een particulier is bijvoorbeeld een consument die iets koopt of een huurder die een woning huurt. Bij een bedrijf gaat het om een organisatie die diensten van jou afneemt.

Het versturen van een WIK-brief is alleen noodzakelijk wanneer de debiteur een particulier is.

Het versturen van een WIK-brief is alleen noodzakelijk wanneer de debiteur een particulier is. Dat wil niet zeggen dat het aanmanen van bedrijven of organisaties niet nodig is. Wanneer een bedrijf niet betaalt, is het nog altijd zinvol om een betalingsherinnering of brief aanmaning te sturen. Maar in dat geval is een WIK-brief dus niet van toepassing.

Eisen aan een WIK-brief

In een WIK-brief zijn een aantal zaken verplicht. We hebben 5 belangrijke factoren op een rij gezet.

  • De factuur waarop de brief betrekking heeft.
  • Het openstaande factuurbedrag.
  • De betaaltermijn van 14 dagen, ingaande de dag na ontvangst/bezorging.
  • Benoemen dat er bij uitblijven van de betaling incassokosten en wettelijke rente in rekening worden gebracht.
  • Vermeld de exacte hoogte van die incassokosten.
bouwblok-icon-download-voorbeeldbrief

Download voorbeeldbrief

Een WIK-brief versturen? Download dan gratis onze WIK-voorbeeldbrief.

bouwblok-icon-downloaden Downloaden
download_geslaagd

Bedankt!

Een brief of contract op maat geeft je méér rechtszekerheid. IntoCash maakt deze brief graag voor je.

WIK-brief uitbesteden aan incassobureau

Kun je het beste zelf een WIK-brief opstellen? Of kun je deze beter laten opstellen en versturen door een Incassobureau zoals IntoCash? In principe kun je dit zelf doen. Tegelijkertijd zorgt een fout in de WIK-brief ervoor dat deze juridisch ongeldig is. Wil je dit risico niet lopen? Besteed dit dan uit aan een incassobureau zoals IntoCash.

Daarnaast wijst de praktijk uit dat een WIK-brief die is verstuurd door een incassobureau meer indruk maakt dan wanneer de schuldeiser deze zelf verstuurd. De debiteur weet hierdoor namelijk dat een incassobureau de zaak heeft opgepakt.

Een WIK-brief verstuurd door een incassobureau heeft meer impact op een debiteur

Bij IntoCash kunnen we een goede WIK-brief per situatie voor je opstellen. Of we ontwikkelen een perfect sjabloon. Deze kun je dan telkens opnieuw gebruiken. Neem contact met ons op voor een voorstel. Het versturen van de brief kun je in principe zelf. Zorg wél dat je je houdt aan de eisen die hierboven staan vermeld.

Moet je een WIK-brief aangetekend versturen?

Je moet als organisatie kunnen aantonen dat de tegenpartij de WIK-brief heeft ontvangen. Het is daarom zinvol om de brief aangetekend te versturen. Wanneer de brief niet in ontvangst wordt genomen of wordt opgehaald op het postkantoor, geldt dit juridisch gezien als ‘ontvangen’.

Is een WIK-brief hetzelfde als een betalingsherinnering?

Een WIK-brief is een betalingsherinnering. Je herinnert je debiteur aan het feit dat hij of zij een openstaande factuur moet voldoen. Maar omgekeerd is niet elke herinnering een WIK-brief. Je kunt bijvoorbeeld als organisatie besluiten om eerst een ‘gewone’ herinnering te sturen, waarbij je het nog niet hebt over incassokosten, en pas daarna een WIK-brief.

Waarom betalen debiteuren te laat?

Wordt er vaak te laat betaald? Misschien is het zinvol om na te gaan waarom dat gebeurt. Misschien is er een conflict of discussie die wanbetaling in de hand werkt. Het simpelweg bespreken van de omstandigheden of oplossen van de discussie kan veel juridische correspondentie voorkomen.

Is een WIK-brief per e-mail rechtsgeldig?

Ja, het maakt juridisch geen verschil of de brief per e-mail of post wordt verstuurd. Zoals eerder aangegeven is het belangrijk dat je kunt aantonen dat de debiteur de brief heeft ontvangen. Bij IntoCash raden we daarom aan, vooral wanneer het gaat om hogere bedragen, de brief aangetekend per post te verzenden of via e-mail met een ontvangstbevestiging.

Blijf bij met de actuele incassowetgeving?

✔ Nieuwe incasso-wetgeving. ✔ Uitspraken van de rechtbank. ✔ Praktische tips

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht