Beslaglegging deurwaarder. Wat mag wel en wat niet?

Wanneer mag een deurwaarder beslagleggen op een bankrekening of tegoeden van een debiteur? Of op aanwezig contant geld? En kun je als bedrijf zelf beslag laten leggen of tegoeden van iemand anders? Een uitleg.

Wat is beslaglegging?

Bij een beslaglegging legt een deurwaarder beslag op goederen, voorraden of tegoeden van een bedrijf. Of anders gezegd: de deurwaarder neemt deze zaken in beslag. Beslaglegging kan ook plaatsvinden bij een persoon. Zo kan een deurwaarder beslagleggen op het inkomen van een persoon.

Gevolgen van beslaglegging deurwaarder

Wanneer een deurwaarder beslag heeft gelegd op bepaalde eigendommen, beschikt de persoon of het bedrijf niet meer over deze eigendomen. Kort na een beslaglegging door een deurwaarder kunnen de eigendommen verkocht worden op een veilig.

Waarom is beslaglegging nodig?

Beslaglegging op tegoeden en eigendommen is een uiterste manier om (een deel van) een schuld van een debiteur betaald te krijgen. Beslaglegging wordt daarom ook vaak gebruikt als dwangmiddel om de debiteur alsnog te laten betalen.

Herinneringen, aanmaningen, een traject via een incassobureau zoals IntoCash, en zelfs een uitspraak door een rechter in een gerechtelijke procedure hebben er niet voor kunnen zorgen dat de debiteur de openstaande schuld betaalt. In dat geval kan de schuldeiser opdracht geven aan een deurwaarder om beslag te leggen op de eigendommen van de debiteur.

Bij IntoCash is bij 90% van de onbetaalde facturen géén rechtszaak nodig voor het innen van een schuld. Meer weten? Neem contact met ons op.

Beslaglegging en veiling

Als er beslag wordt gelegd op onroerende of roerende zaken, dan kan de deurwaarder deze zaken verkopen op een veiling. Een andere naam voor deze veilig is executoriale veiling. Met de opbrengsten uit de veiling kan de schuld van de debiteur (gedeeltelijk) worden afgelost.

Hoe een beslaglegging verhelpen

De vraag wat een beslaglegging is, is hiermee nu duidelijk. Ook hebben we de gevolgen van beslaglegging door een deurwaarder kenbaar gemaakt. Maar kun je als debiteur de beslaglegging ongedaan maken? Het antwoord hierop is ja: door simpelweg de openstaande schuld te betalen. Dit bedrag is door het incassotraject, gerechtelijke kosten, rente en het executietraject vaak fors opgelopen. Dus meestal is een veiling van in beslag genomen goederen daarmee onvermijdelijk om de schuld te betalen.

Waarop kan beslag worden gelegd?

Een deurwaarder legt beslag op de volgende onderdelen van een bedrijf / particulier.

  • Op roerend goed, zoals computers, auto’s, de voorraad of inventaris
  • Op het loon of salaris of op de bankrekening van de debiteur (bankbeslag)
  • Op onroerend goed, zoals gebouwen die het eigendom zijn van de debiteur
  • Op goederen van een derde partij waar de debiteur nog geld van krijgt (derdenbeslag)

Wat kost een beslaglegging deurwaarder?

De kosten beslaglegging door de deurwaarder zijn afhankelijk van de handelingen die een deurwaarder onderneemt. Het maakt een verschil of een deurwaarder bankbeslag, beslag op roerend goed, beslag op onroerend goed of derdenbeslag legt.

Worden alle deurwaarderskosten vergoed?

De kosten voor een deurwaarder die de schuldeiser moet maken, moet de debiteur uiteindelijk betalen. Toch zijn er enkele kosten die schuldeiser zelf zal moeten vergoeden. Stel dat een deurwaarder een slotenmaker nodig heeft om voor een beslaglegging toegang te krijgen tot een bedrijf, dan worden die kosten niet vergoed. Ook de kosten voor wegslepen, beslagleggen en stallen van een voertuig moet een schuldeiser zelf betalen.

Het inschakelen van een deurwaarder kan niet zomaar. Eerst moet een incassoprocedure worden gestart. Weigert jouw debiteur te betalen? Neem dan contact op met IntoCash. Wanneer een gerechtelijke procedure onvermijdelijk is, gaan we samen met jou de zaak aan.

Wanneer de rechter uitspraak heeft gedaan, zorgen wij ervoor dat een deurwaarder wordt ingeschakeld om het beslag te leggen. Bel ons via 010 – 437 5904 of start een chatgesprek.

Blijf bij met de actuele incassowetgeving?

✔ Nieuwe incasso-wetgeving. ✔ Uitspraken van de rechtbank. ✔ Praktische tips

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Start chatgesprek
Stuur een bericht