Alles wat u moet weten over huurrecht

Huur

Wanneer u een huis of kantoor verhuurt, heeft u rechten en plichten. Het is handig voordat u een huurcontract aangaat hiervan op de hoogte te zijn. Heeft u echter al getekend en ondervindt u problemen met een van uw huurders? Dan vindt u in dit artikel alvast belangrijke informatie over huurrecht.

Wat is huurrecht?

Anders wat de meesten mensen denken, slaat huurrecht niet alleen op onroerend goed. Ook voor roerende zaken bestaan er huurdersrechten. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan het huren van een auto, fiets of machine. Via het huurrecht is geregeld dat iemand gebruik kan maken van het gehuurde tegen een tegenprestatie. Dat laatste kan geld zijn, maar ook een dienst.

Rechten als huurder

In de huurwet hebben zowel de huurder als verhuurder rechten en plichten. Uw huurder heeft u recht op woongenot, maar mag u ook geen overlast bezorgen. Ook heeft uw huurder huurbescherming. Dit houdt in dat u als verhuurder de huur niet kan opzeggen zonder een geldige regel. Bekijk ook wanneer u een huurovereenkomst mag ontbinden.

Rechten als verhuurder

De verhuurder moet zorgen dat de woning beschikbaar is en dat de huurder rustig kan wonen. Ook is het zijn taak om de woning te onderhouden. Dit moet op een dergelijke wijze gebeuren, opdat de woning zo gebruikt kan worden waarvoor hij is verhuurd.

Huurrecht woonruimte

Hoewel de rechten en plichten simpel lijken, ontstaan er toch vaak problemen rondom het huurrecht van een woonruimte. Zo bestaat er misschien een geschil over de wijze waarop de woning wordt bewoond. Of klaagt de huurder over achterstallig onderhoud. In het wetboek huurrecht zijn al deze onderwerpen wettelijk geregeld.

Huurrecht bedrijfsruimte

Net als bij woonruimte kunnen ook gerechtelijke problemen met een huurder van een bedrijfsruimte ontstaan. Misschien gebruikt de huurder het pand wel voor een heel andere onderneming dan was afgesproken. Of het bedrijf in uw gebouw geeft meer overlast dan gewenst. In dat geval kunt u het beste de hulp van een jurist huurrecht inschakelen.

Waar helpt Intocash bij?

Wanneer uw huurder in gebreke blijft met betalen of overlast veroorzaakt dan kunt u erover denken om een rechtszaak te starten. Wanneer u kiest voor IntoCash om u daarbij te helpen, dan kunt u rekenen op ervaren juristen. Tegen een vast tarief gaan wij de complete gerechtelijke procedure uitvoeren. Daarbij bent u voortdurend op de hoogte van uw zaak. U heeft namelijk continu toegang tot uw online dossier. Wilt u meer weten? Kijk dan snel op onze informatiepagina! Bekijk ook onze FAQ met alle vragen omtrent huur.