CASE STUDY: Ontbinding huurovereenkomst bij een wietplantage in het huis?

Wietplantage

Meneer K heeft ons benaderd voor hulp. Hij wilde een procedure bij de rechter starten om de huurovereenkomst te laten ontbinden en tevens de huurachterstand vorderen. Naast een grote huurachterstand bleek er ook iets anders aan de hand te zijn wat veel schade aan het huis met zich mee had gebracht.

De case

Meneer K moest de huurder heel vaak herinneren aan het feit dat hij de huur nog niet had betaald. Dit terwijl er duidelijk in de ondertekende huurovereenkomst was opgenomen dat de huurpenningen voor de eerste van de maand moest zijn voldaan. Na herhaaldelijk sommeren ging de huurder af en toe eens over tot een betaling wat resulteerde in een grote achterstand.

Daarnaast heeft de politie een inval gedaan in het gehuurde en een hennepkwekerij met toebehoren gevonden. De huurder heeft kennelijk nimmer het gehuurde bewoont en het gehuurde alleen gebruikt voor bedrijfsmatige hennepteelt. Er was sprake van hennepkwekerij van ruim 660 planten met bijbehorende installaties, zoals o.a. lampen en ventilatoren. De rest van de woning werd gebruikt als opslag van goederen, als aarde, koolstopkorrels, ventilatoren, buissystemen enzovoort. De elektriciteit werd illegaal afgetapt door de meterkast te modificeren. Er was sprake van een enorme ravage in het gehuurde. Er zaten gaten in de muren en vlekken op de tegelvloeren vanwege chemicaliën. Er was schade aan plafonds, muren en vloeren. Het gehuurde was ernstig vervuild en zwart door onder meer de koolstofkorrels. K heeft de huurder aansprakelijk gesteld voor de schade en gesommeerd de schade te herstellen. De huurder heeft hier niet op gereageerd.

K heeft een expertisebureau ingeschakeld om alvast een voorlopige schaderaming op te maken. Deze schaderaming is gebaseerd dat nagenoeg alle werkzaamheden in eigen beheer worden verricht. Deze schaderaming had bovendien slechts betrekking op de werkzaamheden voor herstel van de meterkast en elektra alsmede het herstellen van de twee kamers van de muren en plafonds, waar de hennepplanten werden gekweekt en het opruimen van de hennepkwekerij. Schade aan kozijnen, gordijnen, vloeren, deuren en de rest van de woning kon op dat moment niet worden beoordeeld, aangezien het was afgeplakt met zeil, houten planken, plastic etc. Vervolgens heeft K een offerte aangevraagd voor het schoonmaken van het gehuurde en het verwijderen van alle aan de kwekerij gerelateerde inboedel, zoals o.a. het verwijderen van nietjes in de vloer, welke overblijven na het verwijderen van de zeil, reinigen van de vloeren en afvoeren van de inboedel. De totale kosten waren €25.680,-

De beoordeling

De huurder heeft niet op de rechtbank gereageerd en is ook niet verschenen bij de rechter. Vervolgens is het aan de rechter om de beoordelen. De rechter oordeelt dat de wanprestatie van de huurder zo ernstig is dat van de eisende partij niet kan worden verlangd dat deze de huurovereenkomst met de huurder nog langer voortzet. De vordering tot ontbinding van de huurovereenkomst is daarom toegewezen. Hetzelfde geldt voor de vordering tot veroordeling van de gedaagde partij tot ontruiming van de gehuurde ruimte.

Samenvattend

De huurder wordt veroordeelt om alle gemaakte kosten van de schade en de procedure te betalen. Op onze website kunt u soortgelijke vonnissen lezen. Wilt u ons inschakelen voor het voeren van een gerechtelijke procedure? Of heeft u ook huurders die zich niet aan de afspraken van het huurcontract houden? Neem dan gerust contact met ons op.