De tips om een wietkwekerij te voorkomen in je verhuurde pand

Wietplantage

Huurpanden zijn populair voor wietkwekerijen. Als verhuurder kunt u uw huurder niet volledig doorlichten, maar het is wel verstandig om opmerkzaam te zijn en in de gaten te houden wie er in uw pand terechtkomt. Als er overlast bij de buren is, dan kan dit een aanwijzing zijn dat er iets illegaals in uw pand gebeurt.

De tips om een wietkwekerij te voorkomen in uw verhuurde pand

Natuurlijk wilt u geen illegale praktijken in uw verhuurde pand. Hoe kunt u dat voorkomen? Een paar tips:

1. Zorg voor een goed huurcontract

Een van de eerste stappen die u zet bij het verhuren van een pand, is het opstellen van een huurcontract. Het is belangrijk dat dit volgens de regels gebeurt, zodat er voor beide partijen duidelijkheid is. Bovendien kunt u hier ook specifieke zaken in opnemen. Het is echter niet noodzakelijk dat er expliciet in het huurcontract staat dat het kweken van hennep in het gehuurde verboden is. Een huurder moet zich namelijk vanuit de wet als een goed huurder gedragen en het hebben van wiet is een tekortkoming die in het beginsel ontbinding rechtvaardigt. Bovendien heeft de huurder bij het installeren van de plantage vaak schade toegebracht aan het gehuurde. Klik hier voor meer informatie over wanneer een huurovereenkomst kan worden ontbonden bij een wietplantage in het gehuurde

2. Overleg belangrijke documenten

Om de huurder in zeker opzicht te controleren, kunt u om diverse documenten vragen. Allereerst is een identiteitsbewijs uiteraard van belang. Daarnaast kunt u om de laatste loonstroken vragen en een bewijs van loonstorting op het bankafschrift. Ook een werkgeversverklaring en verhuurdersverklaring kunnen meer duidelijkheid verschaffen. Controleer hierbij altijd de persoonsgebonden nummers op de documenten.

3. Voer af en toe controles uit

Als de huurder eenmaal in het pand getrokken is, zit het werk er voor u als verhuurder nog niet op. Het is belangrijk om regelmatig even te controleren. Zo kunt met de huurder een afspraak maken om langs te komen of in de buurt een controle uitvoeren. Bij een wietkwekerij zal er bijvoorbeeld stankoverlast bij de buren kunnen zijn. Ook kunnen buren aangeven dat ze bijvoorbeeld last hebben van een afzuiger dat dag en nacht aan staat. Ook is het mogelijk dat buren de huurder hebben zien klussen met kweekspullen.

4. Schakel professionals in wanneer u het niet vertrouwt

Heeft u gehoord van geuroverlast of vertrouwt u het om andere redenen niet? Wacht dan niet te lang en schakel zelf professionals in. De politie heeft al vaker met dit bijltje gehakt en zal u zeker kunnen begeleiden in dit proces.

5. Ga niet akkoord met contante betalingen

Contante betalingen zijn niet na te trekken en hier wordt vaak mee gerommeld. Ga er dan ook niet mee akkoord. Het is natuurlijk niet gezegd dat u met contant geld altijd te maken hebt met zwarte inkomsten uit een wietkwekerij of andere illegale zaken, maar het kan wel. Dit kunt u niet controleren.

Welke tijd van het jaar komt het meeste voor?

Een wietkwekerij is meestal het hele jaar door in gebruik. Vooral in de wintermaanden is men actief. In de winter kan echter de warmte van de plantage ervoor zorgen dat het gehuurder als enige in de straat geen sneeuw meer op het dak heeft liggen. In de zomer kan het nog gevaarlijker zijn, doordat de temperaturen dan nog hoger oplopen. Dit geeft extra brandgevaar wat een gevaar is voor de hele omgeving van de woning.

Wat te doen bij burenoverlast?

Overlast is vervelend en bij een wietkwekerij valt het niet te voorkomen. Stankoverlast bij de buren hoort erbij. Ga eventueel als verhuurder met de buren in gesprek over de geuroverlast en de oorzaak daarvan.

Bekijk ook al onze vragen voor meer informatie over bijvoorbeeld:

- Huurcontract ontbinden bij een wietplantage
- Wat zijn mijn rechten bij het uitzetten van de huurder?