Illegale wietplantages in 2017

Wietplantage

U bezit een eigen woning die u verhuurt. In de krant of op het journaal komt af en toe het nieuws over wietplantages voorbij. Het lijkt misschien een 'ver van uw bed show', maar weet u eigenlijk precies wat er zich in uw verhuurde woning afspeelt?

Meer wietplantages opgerold

In verhuurde woningen worden de laatste jaren steeds meer wietplantages aangetroffen. Het kweken van hennep is een lucratieve bezigheid. Gemeenten en politie hebben de taak om hun dorpen en steden leefbaar te houden. Daarbij staat het oprollen van wietplantages hoog op de ranglijst. Met name in Amsterdam is dit goed te merken. De gemeente voert de strijd tegen drugscriminaliteit de laatste jaren steeds verder op.

Waar op letten als verhuurder van je pand

Waarschijnlijk verwacht u niet als verhuurder betrokken te raken. U bent immers niet degene die een wietplantage in de woning heeft opgebouwd. Toch loopt u als verhuurder een groot risico aansprakelijk te worden gesteld. Enerzijds is er de strafrechtelijke aansprakelijkheid op grond van de Opiumwet. Maar anderzijds hanteren gemeenten de bestuursrechtelijke aansprakelijkheid.

Hoe werkt dit?

U vraagt zich misschien af hoe dit dan werkt. Strafrechtelijk bent u aansprakelijk als u de wietplantage heeft gefaciliteerd. Dit hoeft niet enkel op een actieve wijze te zijn. Als u te weinig oplettend bent geweest, kan ook om die reden een stuk schuld in uw schoenen worden geschoven. U bent bijvoorbeeld te weinig oplettend als de huurbetalingen niet goed traceerbaar zijn. Bijvoorbeeld bij contante betaling van de huur of bij betaling onder een andere naam.

Legitimatie en nutsbedrijf

Heeft u bij het afsluiten van het huurcontract voldoende naar de identiteit van de huurder gekeken? Heeft u naast een kopie van de legitimatie ook het legitimatiebewijs zelf in handen gehad? Van groot belang is ook de aansprakelijkheid ten opzichte van het nutsbedrijf. Zorg dus dat de huurder stroom betrekt onder eigen naam.

Begin op tijd!

Zorg dat u niet te laat met controleren begint. Neem in het huurcontract de voorwaarde op van controle. U bedingt hiermee het recht om minstens één keer in de acht weken in de woning te mogen controleren. Geen idee hoe u dit in een verhuurovereenkomst moet neerzetten? Neem contact op met IntoCash, want dit is precies een klus voor onze juristen. Zij zullen u ook aanbevelen om de controles daadwerkelijk uit te voeren en hiervan een register bij te houden.

Voorkomen is beter dan genezen

Wacht niet tot er problemen zijn. Bent u van plan uw woning te gaan verhuren, bel dan eerst even naar IntoCash. Onze specialisten leggen u graag alles zorgvuldig uit en nodigen u desgewenst uit voor een gesprek.

Waar kan IntoCash bij helpen?

Wij zorgen dat u op een veilige manier aan het verhuren van uw woning begint. Maar ook als de gemeente een procedure is gestart en de politie uw huurder heeft gearresteerd, is onze hulp van onschatbare waarde. Aarzel dus niet en neem snel contact op voor een eerste advies!

Wilt u meer weten? Bekijk dan ook eens: huurovereenkomst laten ontbinden bij een wietplantage.