Pas op voor valse incasso’s!

Incasso

Heeft u er ook last van? Het maakt niet uit of u ondernemer bent of particulier. Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met e-mails van zogenaamde incassobureaus, banken en andere instellingen of incassobrieven over rekeningen en vorderingen die u niet bekend voorkomen. De taal van deze berichten is in de meeste gevallen urgent en dreigend. Veel mensen kiezen eieren voor hun geld en gaan over tot betaling. Oplichting met incasso is daardoor een miljoenenbusiness geworden en brengt zowel bedrijven als particulieren veel schade toe. Hoe kun je valse incasso's herkennen?

Hoe herken ik een vals incasso?

Laten we uitgaan van een incassobericht via e-mail. Altijd zal het gaan om een openstaande rekening die u niet kent. Vroeger kon u met één oogopslag zien dat het bericht nep was en dus overduidelijk afkomstig van internetcriminelen. Helaas zijn ze door de jaren heen steeds professioneler geworden. Toch heeft u genoeg mogelijkheden om ze te herkennen. We geven een paar herkenningstekens, voor valse incasso's per post én per e-mail.

Valse incasso per e-mail

Vrijwel altijd spreken ze u aan met 'geachte klant'; nooit met uw eigen naam. Vrijwel altijd zult u in het bericht een aantal taalfouten kunnen vinden. Ook zult u worden aangespoord om op een link te klikken. Beweegt u uw muis op die link, dan kunt u onderaan het webadres zien. Begint deze niet met https, dan is het vrijwel zeker nep. Ziet de naam van het webadres er vreemd uit, gaat u er dan maar vanuit dat u te maken heeft met een nepadres. Klikt u vooral nooit op de link.

Een valse incasso per post

Ontvangt u een incassobrief per post en staat er een telefoonnummer bij waar u informatie kunt inwinnen, dan zal deze niet of nauwelijks bereikbaar zijn. De taal van een valse incassobrief is bijna altijd dreigend en termen als beslaglegging zijn geen uitzondering. Een incassobureau heeft nooit en te nimmer het recht op beslaglegging. Dat is altijd voorbehouden aan een gerechtsdeurwaarder en pas nadat er een gerechtelijk vonnis is vastgesteld. De toon van een valse incassobrief is helaas in veel gevallen effectief. Al betaalt slechts 1% van de aangeschrevenen de valse spookrekening, dan nog is oplichting met incasso lucratief.

Wat doen na een vals incasso of valse afschrijving?

Heeft u een valse incasso ontvangen? Als het zogenaamd van uw bank afkomstig is, meldt u het dan bij uw bank. Meldt u het ook bij de Fraudehelpdesk. Bent u ondernemer of zzp'er, dan kunt u terecht bij het Steunpunt Acquisitiefraude van Fraudemeldpunt. Stelt u ook de politie op de hoogte. In alle gevallen, betaalt u nooit een valse incasso. Bent u desondanks toch het slachtoffer geworden, dan kunt u via een advocaat proberen uw geld terug te krijgen. Helaas is dit in veel gevallen niet goed haalbaar.

Blijf op de hoede

Leer de signalen van phishing en incassofraude herkennen en wees alert. Informeer bij de Consumentenbond naar de regels die een correct werkend incassobureau zoals Intocash behoort na te leven. Hou berichten over oplichting met incasso goed bij en gebruik uw gezonde verstand. U bent er misschien één keer ingetrapt, maar dat overkomt u geen tweede keer.