Waarom is debiteurenbeheer belangrijk?

Debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer is voor iedere onderneming een taak die aandacht verdient, omdat een verkoop of een dienst pas echt is afgewikkeld als u het geld ook op de bankrekening gestort heeft gekregen. De belangrijkste reden waarom bedrijven in de problemen komen, is het simpele feit dat debiteuren soms niet aan hun verplichtingen (kunnen) voldoen. En als belangrijke debiteuren van u niet betalen, heeft u dan voldoende reserves? Wanneer u even over deze vraag nadenkt, zult u het niet meer kunnen ontkennen: debiteurenbeheer is belangrijk.

Wat is debiteurenbeheer?

Debiteurenbeheer betreft alle activiteiten die binnen het bedrijf plaatsvinden die ervoor moeten zorgen dat de klanten hun openstaande rekeningen betalen. Goed debiteurenbeheer begint al voordat u de eerste levering doet of de eerste activiteit uitvoert. Het is namelijk van groot belang om te weten met wie u zaken doet en de financiële positie van uw klanten te kennen. Daarna is het natuurlijk van belang om altijd tijdig en correcte facturen te zenden en de administratie van de debiteuren op orde te houden.

Wat te doen als debiteuren niet betalen?

Natuurlijk is het mogelijk dat een klant vergeet om te betalen binnen de standaard termijn. Stuur daarom altijd een herinnering als de betalingstermijn is verstreken. Het is vaak ook verstandig om telefonisch contact op te nemen. Op die manier hoort u het snelst of er misschien iets bijzonders aan de hand is. Betaalt de klant na een herinnering en een gesprek nog niet binnen de afgesproken termijn, dan dient u een sommatiebrief te sturen om hem daarin in gebreke te stellen en een uiterste betaaldatum vast te leggen. Op onze website kunt u gratis voorbeelden van dergelijke brieven downloaden. Is de klant van goede wil, maar kan deze niet alles volledig voldoen, dan kunt u een betalingsregeling opstellen. Leg hiervoor de voorwaarden goed vast en houd deze in de gaten. Indien na het voorgaande er nog steeds geen betaling volgt, is het inschakelen van juridische hulp eigenlijk een noodzaak.

Waarom is debiteurenbeheer precies belangrijk?

Wanneer een klant niet betaalt, heeft dit natuurlijk invloed op het reilen en zeilen van uw eigen bedrijf. Vooral bij grote klanten kan dit voor problemen zorgen. Uw bedrijf kan in financiële nood komen door het uitblijven van betalingen. Het is dan ook altijd zaak om facturen niet te ver op te laten lopen en niet te lang te wachten met het sturen van herinneringen. Op die manier kunt u voorkomen dat zaken uit de hand gaan lopen en het te betalen bedrag maar op blijft lopen. Met een goed debiteurenbeheer houdt u uw bedrijf gezond.

Wat kan IntoCash voor u betekenen op het gebied van debiteurenbeheer?

Heeft u een helpende hand nodig met het beheer van uw debiteuren? Of zijn er wellicht al wat problemen met uw debiteuren en weet u niet meer hoe u dit op kunt lossen? Wilt u graag een professional in de arm nemen die precies weet welke stappen u als bedrijf moet ondernemen? Neemt u dan zeker contact met ons op. Dan kunnen wij u uitleggen op welke wijze wij u van dienst kunnen zijn. Dat begint al veel eerder dan u wellicht denkt.

Bekijkt u ook eens ons blog: Hoe kan ik mijn debiteuren sneller laten betalen?