Waarom mogen advocaten niet op no cure no pay basis werken?

No cure no pay

In Nederland mogen advocaten niet op basis van no cure no pay werken. Dat is een keuze die de wetgever heeft gemaakt. Hoewel er af en toe weer over gediscussieerd wordt, bestaan er dus geen no cure no pay advocaten in Nederland. Er zijn echter wel alternatieven voor een no cure no pay advocaat.

Waar komt het begrip no cure no pay advocaat vandaan?

Het begrip van een advocaat no cure no pay komt vooral uit de Verenigde Staten. Wij zien de no cure no pay advocatuur daar veel in de vorm van tv-series en opvallende schadevergoedingen. In Nederland zijn advocaten altijd bevoegd om op te treden voor de rechter. Alleen advocaten mogen zaken doen waarvan het financieel belang groter is dan € 25.000.

Mag een advocaat werken op no cure no pay service?

Het antwoord luidt heel duidelijk ontkennend. Ons land kent geen no cure no pay advocatuur. Een belangrijke reden hiervoor is ook gelegen in de landen waar die wel mogelijk is. Als een advocaat werkt op basis van no cure no pay kan dat voor een cliënt natuurlijk voordelen hebben. Het is dan mogelijk om te procederen zonder risico op hoge kosten als de procedure wordt verloren.

De nadelen van een no cure no pay advocaat

Het zal echter ook duidelijk zijn dat advocaten in een dergelijk systeem bij voorkeur kiezen voor zaken met een dusdanig financieel belang. Op die manier zou het ook voor hen aantrekkelijk zijn. Voor cliënten met zaken met een beperkter financieel belang ontbreekt dan de aandacht. Dat werkt dan ook niet ten goede van de kwaliteit van de service.

Alternatieven voor de no cure no pay advocatuur

In ons land zijn er geen no cure no pay advocaten. Maar er zijn wel andere rechtshulpverleners met wie u kunt afspreken dat u niets hoeft te betalen als de zaak wordt verloren of bijvoorbeeld een incasso niet leidt tot betaling van uw vordering.

Veel incassobureaus hebben juristen in dienst die in de fase van de buitengerechtelijke incasso voor u kunnen werken op basis van een no cure no pay service. Ook bij het kantongerecht kunt u zich laten vertegenwoordigen door een jurist op basis van no cure no pay. Dit betreft dus altijd zaken met een financieel belang van minder dan € 25.000. Deze juristen zijn dus geen no cure no pay advocaten, maar rechtshulpverleners.

Zakelijk of particulier?

Of u nu zakelijk of particulier vorderingen heeft openstaan, een no cure no pay advocaat vindt u in Nederland niet. Kies dan voor een goede jurist die u tijdens het proces kan begeleiden.

Wat kan IntoCash voor u betekenen?

IntoCash heeft ervaren juristen die op basis van no cure no pay het buitengerechtelijke incassotraject voor u mogen verzorgen of begeleiden. Natuurlijk kunnen ze u ook van dienst zijn als het gaat om procedures voor de kantonrechter. Neem vandaag nog contact met ons op.