Wat doet een incassobureau?

Incassobureau

In een ideale wereld betalen al uw klanten op tijd en heeft u zelf daar geen omkijken naar. De praktijk in Nederland is echter dat bijna alle bedrijven worden geconfronteerd met slecht of niet betalende klanten. Om die ergernis op te lossen kunt u een incassobureau inschakelen. Die kan u dit onprettige werk uit handen nemen. Om van de diensten van een incassobureau gebruik te maken, hoeven er geen grote bedragen open te staan. Ook voor relatief kleine bedragen bent u al welkom.

Wanneer kunt u een incassobureau inschakelen?

Er zijn geen bepaalde tijdslimieten waarmee u te maken heeft als u een incassobureau wilt inschakelen. Zo kunt u bijvoorbeeld ook uw gehele debiteurenadministratie onderbrengen bij een incassobureau. In de praktijk betekent dit dat uw klanten (denk aan vermelding op de factuur) weten dat hun betalingsgedrag wordt gevolgd door professionals en ze actie kunnen verwachten als ze niet tijdig aan hun verplichtingen voldoen. Natuurlijk kunt u ook specifieke facturen laten incasseren, zodra de betalingstermijn is verlopen. Wist u trouwens dat vorderingen na vijf jaren vervallen als de termijn niet wordt verlengd?

Wat doet een incassobureau nog meer dan incasseren?

Ook voor het toetsen van kredietwaardigheid van klanten en prospects kunt u bij veel incassobureaus terecht. Verder kan men daar vaak de debiteurenadministratie met schuldbewaking doen en ook voor u incasseren in het buitenland. Een incassobureau probeert in eerste instantie uw vordering te innen via de minnelijke weg. Dat betekent dat men ook de klantrelatie in stand probeert te houden. Het incassobureau regelt formele afhandeling en zorgt dat de klant op de juiste manier in gebreke wordt gesteld.

Wat doet een incassobureau als de minnelijke traject niet lukt?

Als de debiteur ondanks alle inspanningen niet tot betaling overgaat, kunt u overgaan tot een grechtelijke procedure. Veel incassobureaus kunnen u hierbij ook van dienst zijn. Als een vordering onder de € 25.000 blijft, komt u hiermee bij een kantonrechter terecht en kan een incassobureau als uw gemachtigde optreden. Bij een vordering boven de € 25.000 dient een advocaat te worden ingeschakeld, behalve indien het gaat om een arbeids- of huurzaak. In die gevallen komt u ook bij de kantonrechter terecht, waardoor een advocaat niet verplicht is.

Is een incassobureau hetzelfde als een deurwaarder?

Een deurwaarderskantoor heeft in Nederland een andere functie dan een incassobureau. Een deurwaarder komt pas in actie als er een juridisch conflict is geweest en een uitspraak is gedaan. Tot die tijd doet een incassobureau hetzelfde werk als een deurwaarder. De deurwaarder kan (dus na uitspraak van een rechter) mensen of bedrijven tot betalen dwingen. Dit kan onder meer door beslagleggingen.

Wat kost een incassobureau?

Het is in ons land gebruikelijk dat incasso geschiedt op basis van no cure no pay. De incassokosten komen namelijk voor rekening van de debiteur. Incassokosten, die redelijk moeten zijn, mogen namelijk volgens de wet in rekening worden gebracht. In het algemeen wordt hierbij 15% van het te incasseren bedrag als redelijk beschouwd.

Welk incassobureau kunt u het beste kiezen?

In Nederland zijn er diverse bureaus in de markt. IntoCash biedt transparantie en een online portaal. IntoCash werkt op no cure no pay basis, dus zijn er bij wanbetaling geen extra kosten voor u. De juristen van IntoCash zijn ervaren en kunnen u snel duidelijkheid en zekerheid bieden. Neem vandaag nog contact met ons op!