Wat zijn de kosten van een woningontruiming?

Ontruiming

Uw huurder betaalt de huur niet. Er is een huurachterstand ontstaan. U wilt daarom dat de huurovereenkomst stopt. U vraagt aan de rechter om deze te beëindigen. In sommige gevallen vertrekt de huurder niet vrijwillig. Dan kunt u de woning laten ontruimen.

Een gedwongen ontruiming vindt alleen plaats na toestemming van de rechter. De verhuurder mag dit niet zelf doen. Daarvoor is een deurwaarder nodig. Het (gedwongen) ontruimen van een woning kost geld. Wij delen met welke kosten u rekening dient te houden.

Wat kost een (gedwongen) woningontruiming?

Wat een woningontruiming precies kost hangt van de situatie af. Meestal bepaalt de rechter dat de kosten voor een gedwongen ontruiming voor rekening van de huurder komen. De verhuurder schiet de kosten voor. Na vonnis van de rechter kan hij deze kosten op de huurder verhalen, als de huurder verhaal biedt.

Dit zijn de kostenposten waar u mee te maken kunt krijgen:

1. Buitengerechtelijke kosten. Dit zijn de kosten die u mogelijk maakt voordat de rechtszaak begint. Bijvoorbeeld om via een incassobureau de huurder alsnog te laten betalen.  

2. Het proces en het vonnis van de rechter. De rechter ontbindt de huurovereenkomst en wijst de ontruiming toe. Er zijn proceskosten. Ook zijn er kosten voor de betekening van het vonnis.

3. Bij de ontruiming is een (hulp)officier van justitie aanwezig. De datum van de ontruiming wordt gepland met de politie. Hiervoor betaalt u planningskosten.

4. Er is een container gereserveerd. Deze is bedoeld voor de spullen van de huurder. U betaalt voor de container en voor het transport ervan. Ook betaalt u voor de opslag van de container.

5. De deurwaarder mag de woning niet zelf ontruimen. Er zijn professionele verhuizers nodig. De verhuizers rekenen een uurtarief. Soms zijn er voorrijkosten.

6. Ook is er een slotenmaker aanwezig. Hij vervangt de sloten van de woning. Het bedrag hangt af van de tijd die hij nodig heeft voor het vervangen van sloten. 

7. De gerechtsdeurwaarder stelt een proces-verbaal op van de ontruiming. Ook dit kost geld.

Wat gebeurt er met de spullen uit de woning?

Het is niet toegestaan om de spullen op straat te zetten of weg te gooien. De spullen uit de woning moeten worden opgeslagen.

Het kost geld om de spullen op te slaan. Daarom is er een regel voor hoelang spullen moeten worden bewaard. Dit is minimaal 6 weken. Daarna mogen de spullen worden vernietigd. Het is belangrijk om de huurder in deze periode aan te schrijven. Geef bij de huurder aan tot wanneer hij zijn spullen kan ophalen. Schrijf ook wat er met de spullen gebeurt als hij ze niet komt ophalen.

Een ontruiming voorkomen

Indien een huurovereenkomst eindigt in een uitzetting en ontruiming is dat een kostbare aangelegenheid. Het kost ook veel tijd. Het is voor de verhuurder en huurder geen wenselijke situatie. Probeer wanbetaling te voorkomen en informeer bij ons naar de mogelijkheden van buitengerechtelijke of gerechtelijke incasso. Incassobureau IntoCash kan in geval van huurovereenkomsten problemen helpen. Neem gerust contact met ons op.