Wat zijn de kosten van gerechtelijke procedures?

Gerechtelijke procedure

Er zijn situaties te bedenken dat u als particulier in uw recht wordt aangetast. Met redelijke gesprekken en open communicatie bent u er niet uitgekomen, maar u wilt absoluut uw recht halen. Dan is de gang naar de rechter de aangewezen weg. Echter, de kosten en de tijd die samengaan met een gerechtelijke procedure weerhouden u hiervan. U vraagt zich af of de kosten die u nu moet maken, plus de onzekerheid wel opwegen tegen de baten en het herstel van uw rechtsgevoel. Heeft u eigenlijk wel een goed beeld van alle kosten die bij een gerechtelijke procedure kunnen horen?

Soorten kosten van een gerechtelijke procedure

Laten we uitgaan van een civielrechtelijke vordering die u heeft op iemand anders. Een huurder die zijn huur niet betaalt, of iemand die goederen van u heeft gekocht en weigert te betalen. Daagt u deze persoon voor de rechter, dan is er vaak een heel traject aan vooraf gegaan waar u door communicatie en tijdsinvestering geprobeerd hebt uw recht te halen. Neemt u een advocaat in de hand, dan zal deze een uurtarief berekenen. Vaak ligt het uurtarief tussen de 120 en 250 euro in de tijd dat ze niet voor het gerecht hoeven te verschijnen. Tijdens de rechtszitting kan dit tarief zelfs verdubbelen. Daarnaast betaalt u tussen 80 en 1000 euro griffierechten. Heeft u getuigen ingeschakeld, dan betaalt u ook de reis- en verblijfskosten. Deze kosten tezamen noemen we de proceskosten.

Waarvan zijn deze gerechtelijke procedure kosten afhankelijk?

De hoogte van de griffierechten worden o.a. beïnvloed door de financiële waarde die uw zaak vertegenwoordigt. De kosten van een advocaat zullen met name bepaald worden door de ingewikkeldheid van uw zaak en hoeveel tijd de advocaat in communicatie moet steken. De gerechtelijke kosten kunnen dus aanzienlijk zijn. Wint u uw rechtszaak, dan zullen de kosten van de gerechtelijke procedure gedeeltelijk moeten worden betaald door de tegenpartij. De rechtbank werkt met standaardbedragen voor vergoeding. De advocaatkosten zullen vaak grotendeels niet voor vergoeding in aanmerking komen.

Hoe bespaart u op de kosten van een gerechtelijke procedure?

Als u wilt besparen op gerechtelijke kosten, dan moet u de oplossing in eerste instantie in de voorfase zoeken. Als u een oplossing kunt realiseren voordat de rechter in beeld komt, dan scheelt het aanzienlijk in de extra kosten. Wat veel particulieren niet weten is dat zij ook een incassobureau kunnen inschakelen. Daarbij heeft u de keuze uit incassobureaus die u een percentage van uw oorspronkelijke vordering vergoeden, of bureaus die werken volgens No Cure No Pay.

Hoe kan IntoCash u helpen?

IntoCash is een incassobureau dat volgens het principe van No Cure No Pay uw vordering in behandeling neemt en op heldere, respectvolle en communicatieve manier de tegenpartij tot betalen of presteren maant. IntoCash wil zoveel mogelijk voorkomen dat uw zaak uitloopt op een gerechtelijke procedure. Onze dienstverlening levert u zekerheid en tijdwinst op. En de kans dat u uw vordering betaald krijgt, is veel groter dan wanneer u het zelf probeert te regelen. Neem vandaag nog contact met ons op.

Gerelateerde vragen:

- Hoe lang duurt een gerechtelijke procedure?
- Wat bedragen de kosten van een dagvaarding?