Hoeveel bedragen de kosten van een dagvaarding?

Wanneer u als eiser een gerechtelijke procedure wenst te starten zal de debiteur moeten worden gedagvaard. Onze juristen voeren de gehele gerechtelijke procedure op basis van een fixed fee, ongeacht de hoeveelheid werk of de duur van de procedure. Onze juristen stellen voor uw zaak ook de dagvaarding op. Hierin bevindt zich een omschrijving van het probleem, en een specificatie van uw eisen. De dagvaarding wordt vervolgens door de deurwaarder overhandigd aan de debiteur en naar de rechtbank opgestuurd.

Het aanspannen van een rechtszaak gaat ook gepaard met kosten van derden. Allereerst zijn er de kosten die dienen te worden voldaan aan de deurwaarder, voor het betekenen (afleveren) van de dagvaarding. Dit bedrag is wettelijk vastgesteld op € 83,38 (excl. BTW). Tevens zijn er nog de kosten voor het griffierecht bij de rechtbank. De hoogte hiervan is afhankelijk van de hoogte van de vordering.

- Tot € 500 bedragen de kosten € 124 / € 83
- Tot € 12.500 bedragen de kosten € 499 / € 236
- Tot € 25.000 bedragen de kosten € 996 / € 499

Voor particulieren is het lagere griffierecht van toepassing. Indien u in het gelijk wordt gesteld zal debiteur ook worden veroordeeld tot betaling van de kosten van de gerechtelijke incassoprocedure.

Wat is een dagvaarding?

Een dagvaarding is de schriftelijke oproep naar de andere partij om voor de kantonrechter te verschijnen. De dagvaarding is het begin van de gerechtelijke procedure. De eiser legt in de dagvaarding het conflict uit, vermeldt de eis en onderbouwd deze met bewijzen. Ook zal in de dagvaarding vermeld worden wanneer en hoe laat de tegenpartij (de gedaagde) voor de rechter dient te verschijnen.