Wat betekent het als een advocaat op no cure no pay basis werkt?

Dienstverlening op basis van ‘no cure no pay’ houdt in dat de advocaat enkel betaald krijgt wanneer deze de zaak van diens cliënt wint. In de regel bedraagt de tegemoetkoming een percentage van het bedrag dat in de rechtszaak toegekend werd.

Het overeenkomen van een betalingsmethode op no cure no pay basis is echter verboden in de advocatuur. Vanaf 2014 wordt er geexperimenteerd met het deels opheffen van dit verbod. Het begrip wordt ook vaak gebruikt om te verwijzen naar twee varianten op deze betalingsovereenkomst, die wel zijn toegestaan: de fixed fee-overeenkomst en de ‘no cure low pay’-overeenkomst.

De fixed fee-overeenkomst houdt in dat er met de advocaat vooraf een vaste prijsafspraak gemaakt wordt voor de dienstverlening.  Een voordeel van dit type overeenkomst is dat u in financieel opzicht precies weet waar u aan toe bent. Aan de afgesproken tegemoetkoming dient  te worden voldaan, ongeacht of de zaak uiteindelijk wordt toegewezen (gewonnen).

Een tweede variant is de no cure low pay-overeenkomst. In dit geval worden er weinig kosten in rekening gebracht indien de zaak niet wordt toegewezen. Bij toewijzing zal het uurtarief  van de advocaat naderhand worden verhoogd, of wordt er een zogenaamde succes fee uitbetaald.

IntoCash levert eveneens diensten op een no cure no pay basis. Omdat onze juristen geen advocaten zijn, vallen zij niet onder het no cure no pay verbod dat voor advocaten wel geldt. U heeft dus geen dure advocaat nodig en u komt niet voor verassingen te staan!